Η Δωρεα του Κωνσταντινου
Μια απατη 1500 ετων
"Η Δωρεά αφηγείται τη συγκινητική ιστορία του πώς ο Κωνσταντίνος προσβλήθηκε από λέπρα σε όλο του το σώμα. Παγανιστές ιερείς έστησαν μια κολυμβήθρα στο Καπιτώλιο και προσπάθησαν να τον πείσουν να τη γεμίσει με το αίμα μικρών παιδιών. Όσο το αίμα ήταν ζεστό, ο Κωνσταντίνος έπρεπε να λουστεί σε αυτό και να θεραπευτεί. Πολλά παιδιά μαζεύτηκαν μαζί με τις μητέρες τους που έκλαιγαν. Ο αυτοκράτορας, συγκινημένος από τα δάκρυά τους, τα έστειλε στο σπίτι τους φορτωμένα με δώρα. Εκείνη τη νύχτα, είδε ένα όνειρο".
Αυτό είναι το τμήμα με τίτλο "Ένα εκπληκτικό έγγραφο" στο Κεφάλαιο 2, "Η αναζήτηση της απόλυτης εξουσίας", στο βιβλίο του Peter de Rosa "Οι Βικάριοι του Χριστού": The Dark Side of the Papacy (Bantam Press, έκδοση Corgi, 1999, σελ. 63-61.) Αφηγείται την ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες απάτες που διαπράχθηκαν ποτέ, μιας μνημειώδους απάτης της οποίας τα αποτελέσματα διαρκούν για πάνω από 1500 χρόνια μέχρι σήμερα.
Ο Στέφανος Γ' έγινε ποντίφικας το έτος 752, αφού ο προκάτοχός του Στέφανος Β' είχε διαρκέσει μόνο τέσσερις ημέρες, τη συντομότερη βασιλεία που έχει καταγραφεί. Ο νέος ποντίφικας είχε ουσιαστικά ανατραφεί στην παπική αυλή. Γνώριζε ότι ο πάπας δεν ήταν απλώς θρησκευτικός ηγέτης αλλά, πιστός υποτελής του αυτοκράτορα, και πολιτικός κυβερνήτης, με εκτεταμένες περιοχές υπό τις διαταγές του.
Η εκκοσμίκευση της εκκλησίας, που είχε ξεκινήσει από τον Κωνσταντίνο, βρισκόταν σε καλό δρόμο. Είχε δει τις δυνατότητες της ιεραρχίας ως κυβερνητικής τάξης. Ήταν εξίσου καλά οργανωμένη με τη δική του δημόσια υπηρεσία, την οποία αντικατέστησε σιγά σιγά στις αυλές και στη διπλωματία. Όταν, το έτος 330, ο αυτοκράτορας μετέφερε την ακολουθία του στην Κωνσταντινούπολη, στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης του Βυζαντίου, οι επίσκοποι της Ρώμης αναμίχθηκαν όλο και περισσότερο στις πολιτικές υποθέσεις. Δύο πάπες συγκεκριμένα συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους άνδρες που έζησαν ποτέ. Ο Λέων ο Μέγας (440-61), με μια πράξη μεγάλης τόλμης, έσωσε τη Ρώμη από τον Αττίλα τον Ούννο. Ο Γρηγόριος ο Μέγας (590-604) ήταν ουσιαστικά ο πολιτικός ηγέτης καθώς και Πατριάρχης της Δύσης. Με αυτόν τον διπλό ρόλο που τους επιβλήθηκε, υπήρξε μια αναπόφευκτη ανάπτυξη της γραφειοκρατίας. Εργάστηκαν ηρωικά, αλλά η χριστιανική απλότητα δεν ξαναφάνηκε ποτέ στη χριστιανική Ρώμη.
Όταν οι Λογγοβάρδοι, μια βάρβαρη φυλή από τη Βαλτική, εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία μετά το 568, ο παπισμός δεν είχε ειρήνη. Οι νεοφερμένοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Βορρά. Σταδιακά προσηλυτίστηκαν, οι Λογγοβάρδοι δεν έγιναν ποτέ έμπιστοι από την Αγία Έδρα. Όταν ο δεσμός μεταξύ των παπών και των επικεφαλής τους, των αυτοκρατόρων, αποδυναμώθηκε, οι ποντίφικες έπρεπε να σφυρηλατήσουν μια νέα στρατιωτική συμμαχία αν ήθελαν να κρατήσουν τη Ρώμη και τα γύρω εδάφη. Θα ήταν ίσως καλύτερο να τα είχαν παραδώσει, αλλά για τους μεγάλους γαιοκτήμονες αυτό ήταν πάντα αδιανόητο.
Ένα χρόνο μετά την ανάληψη του ποντιφικού του αξιώματος, ο Στέφανος Γ' ταξίδεψε το χειμώνα βόρεια για να δει τον Πεπίνο, βασιλιά των Φράγκων. Ποτέ άλλοτε ένας πάπας δεν είχε ζητήσει βοήθεια από έναν δυτικό ηγεμόνα - επρόκειτο να είναι το πρώτο από τα πολλά αιτήματα για στρατιωτική βοήθεια. Με μαύρα ρούχα, τα μαλλιά του καλυμμένα με στάχτη, ο Πάπας γονάτισε στα πόδια του βασιλιά, παρακαλώντας τον να χρησιμοποιήσει τους στρατούς του για να σώσει τις υποθέσεις των Αγίων Πέτρου και Παύλου και την κοινότητα της Ρώμης. Εκεί, στο αββαείο του Αγίου Ντενί, έχρισε τον Πεπίνο και τον γιο του, Καρλομάγνο, ως "πατρίκιους των Ρωμαίων".
Πιθανότατα σε αυτή τη συνάντηση ο Στέφανος έδειξε στον βασιλικό οικοδεσπότη του ένα έγγραφο μεγάλης αρχαιότητας. Σκονισμένο και ετοιμόρροπο, είχε διατηρηθεί επί αιώνες στα παπικά αρχεία. Με ημερομηνία 30 Μαρτίου 315, ονομαζόταν "Η δωρεά του Κωνσταντίνου". Ήταν μια πράξη ή δωρεά του πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα προς τον Πάπα Σιλβέστρο.
Η Δωρεά αφηγείται τη συγκινητική ιστορία του πώς ο Κωνσταντίνος προσβλήθηκε από λέπρα σε όλο του το σώμα. Παγανιστές ιερείς έστησαν μια κολυμβήθρα στο Καπιτώλιο και προσπάθησαν να τον πείσουν να τη γεμίσει με το αίμα μικρών παιδιών. Όσο το αίμα ήταν ζεστό, ο Κωνσταντίνος έπρεπε να λουστεί σε αυτό και να θεραπευτεί. Πολλά παιδιά μαζεύτηκαν μαζί με τις μητέρες τους που έκλαιγαν. Ο αυτοκράτορας, συγκινημένος από τα δάκρυά τους, τα έστειλε στο σπίτι τους φορτωμένα με δώρα. Εκείνη τη νύχτα, είδε ένα όνειρο. Ο Πέτρος και ο Παύλος του είπαν να επικοινωνήσει με τον Πάπα Συλβέστρο, που τότε κρυβόταν στο όρος Σοράτσε. Ο πάπας θα του έδειχνε την αληθινή "λίμνη της ευσέβειας". Μόλις ανέκτησε την υγεία του, θα αποκαθιστούσε τις χριστιανικές εκκλησίες σε όλο τον κόσμο, θα εγκατέλειπε την προσευχή στα είδωλα και θα λάτρευε τον αληθινό Θεό. Ο Κωνσταντίνος έκανε ό,τι του είπαν. 'Όταν βρισκόμουν στον πάτο της [βαπτιστικής] κολυμβήθρας, είπε, είδα ένα χέρι από τον ουρανό να με αγγίζει. Βγήκε από το βάπτισμά του θεραπευμένος. Ο Σίλβεστρος του κήρυξε την Αγία Τριάδα και επανέλαβε τα λόγια του Ιησού προς τον Πέτρο: "Εσύ είσαι ο Πέτρος ... και θα σου δώσω τα κλειδιά της Βασιλείας". Πεπεισμένος ότι είχε θεραπευτεί από τη δύναμη του Αποστόλου, ο Κωνσταντίνος, στο όνομα της Συγκλήτου και ολόκληρου του ρωμαϊκού λαού, έδωσε ένα δώρο στον αντιπρόσωπο του Υιού του Θεού και σε όλους τους διαδόχους του:
Εφόσον η αυτοκρατορική μας εξουσία είναι γήινη, έχουμε αποφασίσει ότι θα σέβεται και θα τιμά την αγιωτάτη Ρωμαϊκή Εκκλησία του [Πέτρου] και ότι η ιερή έδρα του Μακαριστού Πέτρου θα είναι ένδοξα υψωμένη ακόμη και πάνω από την αυτοκρατορία μας και τον γήινο θρόνο μας. ... Θα κυβερνά τις τέσσερις κύριες Έδρες, την Αντιόχεια, την Αλεξάνδρεια, την Κωνσταντινούπολη και την Ιερουσαλήμ, όπως και όλες τις εκκλησίες του Θεού σε όλο τον κόσμο. ...
Τέλος, ιδού, μεταβιβάζουμε στον Σιλβέστρο, τον παγκόσμιο Πάπα, τόσο το παλάτι μας όσο και ομοίως όλες τις επαρχίες και τα παλάτια και τις περιοχές της πόλης της Ρώμης και της Ιταλίας και των περιοχών της Δύσης.
Ο Κωνσταντίνος έδωσε επίσης μια άγνωστη μέχρι σήμερα εξήγηση για τους λόγους που τον οδήγησαν στην Ανατολή. Ήθελε η Ρώμη, όπου η χριστιανική θρησκεία ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα του ουρανού (Χριστό), να μην έχει αντίπαλο στη γη. Η παγανιστική Ρώμη είχε παραιτηθεί υπέρ της χριστιανικής Ρώμης.
Ο βασιλιάς Πεπίνος εντυπωσιάστηκε. Το έγγραφο αποδείκνυε ότι ο Πάπας ήταν διάδοχος του Πέτρου και του Κωνσταντίνου. Ο αυτοκράτορας είχε μάλιστα λειτουργήσει ως γαμπρός του Σιλβέστερ, εμπνέοντας πολλούς αυτοκράτορες και βασιλιάδες να μιμηθούν την ταπεινότητά του στις παπικές στέψεις στους αιώνες που ακολούθησαν.
Όταν ο Πεπίνος πηγε στο πεδίο της μάχης και κατατρόπωσε τους Λογγοβάρδους, παρέδωσε πίσω στον πάπα όλα τα εδάφη που δικαιωματικά του ανήκαν με τη Δωρεά.
Ήταν μια εκπληκτική εξέλιξη των Ευαγγελίων. Ο Ιησούς δεν κατείχε τίποτε άλλο εκτός από τα ρούχα τα οποία φορουσε. Οι αρχιμαθητές του τώρα όχι μόνο είχαν τεράστια εδάφη στα οποία προσκολλήθηκαν υπερβολικά - χρειάζονταν στρατιωτικές συμμαχίες για να τα διατηρήσουν.
Η Δωρεά συνέχισε να ασκεί επιρροή. Για παράδειγμα, ο μοναδικός Άγγλος πάπας, ο Αδριανός Δ', επικαλέστηκε αυτήν όταν έδωσε την Ιρλανδία στον Ερρίκο Β' της Αγγλίας. Ο Αδριανος ήταν παλαιότερα ο Νικόλαος Μπρέξπιρ, γιος ιερέα.
Όταν ο Ερρίκος άρχισε τη μακρά και τραγική κατοχή της Ιρλανδίας το 1171, το Ιρλανδικό επισκοπείο, συγκεντρωμένο στο Κάσελ, αναγνώρισε αυτόν και τους διαδόχους του ως νόμιμους βασιλείς της Ιρλανδίας. Σε αυτό, ο νέος πάπας, Αλέξανδρος Γ΄, έθεσε τη σφραγίδα της έγκρισής του, αλλά όχι πριν επιμείνει ότι θα λάμβανε την ετήσια δεκάρα ανά νοικοκυριό (γνωστή στη συνέχεια ως "πένες του Πέτρου"). Αυτό ήταν το τίμημα του παπισμού για την παράδοση αυτής της πιο καθολικής και Κελτικής χώρας στους Άγγλους Νορμανδούς.
Αυτό που κάνει πιο δύσκολο να το αντέξει κανείς είναι ότι η Δωρεά ήταν πλαστή.
Η Δωρεά ήταν ένα κατασκεύασμα, που πιθανώς επινοήθηκε από έναν ιερέα του Λατερανού λίγο πριν ο Στέφανος Γ' επισκεφθεί τον βασιλιά Πεπίνο. Ήταν τέτοια η κατάσταση της επιστήμης εκείνη την εποχή, που κανείς δεν το κατάλαβε, αν και ένας μαθητής θα μπορούσε να το καταλάβει σήμερα. Μόνο όταν ένας παπικός βοηθός, ο Λορέντζο Βάλλα, το 1440 το ανέλυσε γραμμή προς γραμμή, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για απάτη.
Ο Valla έδειξε ότι ο πάπας κατά τον υποτιθέμενο χρόνο της Δωρεάς δεν ήταν ο Συλβέστρος αλλά ο Μιλτιάδης. Το κείμενο αναφέρεται στην "Κωνσταντινούπολη", ενώ η Πόλη του Κωνσταντίνου στην Ανατολή διατηρούσε ακόμη το αρχικό της όνομα Βυζάντιο. Η Δωρεά δεν γράφτηκε στα κλασικά λατινικά αλλά σε μια μεταγενέστερη παραποιημένη μορφή. Επίσης, δίνονται εξηγήσεις, π.χ. για τα κοσμήματα του Κωνσταντίνου, τα οποία δεν θα ήταν απαραίτητα τον τέταρτο αιώνα, αλλά ήταν απαραίτητα τον όγδοο. Με εκατό αναντίρρητους τρόπους, ο Valla πυροβόλησε το έγγραφο σε κομμάτια. Το έκανε με τρόμο, γνωρίζοντας ότι πολλοί Ρωμαίοι ιεράρχες θα έψαχναν το αίμα του.
Διότι δεν επιτέθηκα σε νεκρούς αλλά σε ζωντανούς, όχι απλώς σε οποιονδήποτε ηγεμόνα αλλά στον ανώτατο ηγεμόνα, δηλαδή στον ανώτατο ποντίφικα, ενάντια στον αφορισμό του οποίου το σπαθί κανενός πρίγκιπα δεν μπορεί να παράσχει προστασία. ... Ο Πάπας δεν έχει κανένα δικαίωμα να με δεσμεύσει επειδή υπερασπίζομαι την αλήθεια. ... Όταν υπάρχουν πολλοί που θα υπομείνουν τον θάνατο για την υπεράσπιση μιας επίγειας πατρίδας, δεν θα έπρεπε να διατρέξω κίνδυνο για χάρη της ουράνιας πατρίδας μου;
Το βιβλίο του Valla δημοσιεύτηκε μόλις το 1517. Ήταν η κρίσιμη χρονιά κατά την οποία ο Λούθηρος επιτέθηκε στα συγχωροχάρτια. Ένα αντίγραφό του έφτασε στα χέρια του Λούθηρου και είδε για πρώτη φορά ότι πολλές από τις προηγούμενες πεποιθήσεις του για τον παπισμό στηρίζονταν σε πλαστογραφίες όπως η Δωρεά.
Αν και κάθε ανεξάρτητος μελετητής πείστηκε από τα επιχειρήματα του Βάλλα, η Ρώμη δεν το παραδέχθηκε - συνέχισε να υποστηρίζει τη γνησιότητα της Δωρεάς για αιώνες.
Αυτό ήταν κρίμα, δεδομένου ότι η αλήθεια γι' αυτήν ήταν πολύ πιο απίστευτη από τον ιστό των ψεμάτων που περιείχε.
Η ιστορία της λέπρας του Κωνσταντίνου και της επακόλουθης βαπτιστικής θεραπείας του ήταν ευσεβής επινόηση του πέμπτου αιώνα. Ο μύθος διαιωνίζεται στο βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη Λατερανού στη Ρώμη. Μια επιγραφή αναφέρει πώς ο αυτοκράτορας βαπτίστηκε εκεί από τον πάπα Σιλβέστρο.
Αυτά είναι τα γεγονότα: Ο Κωνσταντίνος ήταν στρατιώτης σε μια εποχή που η αιματοχυσία ήταν απαράδεκτη για την εκκλησία. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο καθυστέρησε τη βάπτισή του μέχρι που έφτασε στα πρόθυρα του θανάτου και δεν του είχε απομείνει καμία δύναμη για να αμαρτήσει ή να σκοτώσει κάποιον άλλο. Λίγο καιρό πριν, η μητέρα του Ελένη είχε πεθάνει, σε ηλικία άνω των ογδόντα ετών. Μόνο τότε ο αυτοκράτορας εγγράφηκε μεταξύ των κατηχουμένων (άτομα που δέχονται διδασκαλία στις αρχές της χριστιανικής θρησκείας με σκοπό το βάπτισμα), όχι στην έδρα της εκκλησίας αλλά στη μακρινή Ελενούπολη, στην Ανατολή. Τον μετέφεραν στη βίλα Αχυρώνεια κοντά στη Νικομήδεια. Εκεί βαπτίστηκε όχι από τον πάπα, ούτε καν από καθολικό επίσκοπο ή ιερέα, αλλά από έναν αιρετικό αρειανό επίσκοπο ονόματι Ευσέβιο. Πέθανε την τελευταία ημέρα των εορτών του Δεκαπενταύγουστου του έτους 337.
Αυτό ρίχνει θολό φως σε πολλά από τα σημαντικότερα γεγονότα της πρώιμης ιστορίας της εκκλησίας.
Όταν ο Κωνσταντίνος αποκαλούσε τους επισκόπους αγαπημένους του αδελφούς και αποκαλούσε τον εαυτό του "επίσκοπο της Ρώμης", το οποίο αργότερα οικειοποιήθηκαν οι πάπες, δεν ήταν χριστιανός, ούτε καν κατηχητής. Ωστόσο, κανείς δεν πλησίαζε ούτε κατά διάνοια το κύρος και την εξουσία του. Ακόμη και ο επίσκοπος της Ρώμης - που για πολλούς αιώνες δεν ονομαζόταν "πάπας"- ήταν, συγκριτικά, μια ανύπαρκτη προσωπικότητα. Με πολιτικούς όρους, ήταν υποτελής του αυτοκράτορα- με πνευματικούς όρους, ήταν, σε σύγκριση με τον Κωνσταντίνο, ένας επίσκοπος δεύτερης κατηγορίας, με έναν τίτλο τιμής πάνω από τους περισσότερους άλλους επισκόπους επειδή κατείχε την Αποστολική Έδρα όπου ο Πέτρος και ο Παύλος και εργάστηκαν και θάφτηκαν. Όπως τονίζει ο Burckhardt στο βιβλίο του Η εποχή του Κωνσταντίνου, ο τίτλος του αυτοκράτορα ως οικουμενικού επισκόπου "δεν ήταν απλώς ένας τρόπος ομιλίας- στην πραγματικότητα η Εκκλησία δεν είχε άλλο κεντρικό σημείο". Όχι ο πάπας, αλλά αυτός, όπως αργότερα ο Καρλομάγνος, ήταν η κεφαλή της εκκλησίας, η πηγή της ενότητάς της, μπροστά στον οποίο ο επίσκοπος της Ρώμης έπρεπε να προσκυνήσει και να υποσχεθεί πίστη. Όλοι οι επίσκοποι συμφωνούσαν ότι ήταν "ο εμπνευσμένος χρησμός, ο απόστολος της εκκλησιαστικής σοφίας".
Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Κωνσταντίνος, ενώ έχτιζε θαυμάσιες εκκλησίες στην Παλαιστίνη και αλλού, ανέγειρε εξίσου θαυμάσιους ειδωλολατρικούς ναούς στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό έγινε σαφώς αντιληπτό ως μέρος της πρώτης διευθέτησης του "Ρωμαϊκού Ζητήματος". Ο αυτοκράτορας ήταν ένα ιερό πρόσωπο, ο Pontifex Maximus, ένας άλλος τίτλος που θα έπαιρνε αργότερα ο πάπας. Από αυτό προέκυπτε ότι ο αυτοκράτορας, και μόνο αυτός, είχε την εξουσία να συγκαλεί θρησκευτικές συνελεύσεις όπως η σύνοδος της Αρλ το έτος 314. Όπως το έθεσε ένας σύγχρονος επίσκοπος: "Η Εκκλησία ήταν μέρος του κράτους. Η Εκκλησία γεννήθηκε μέσα στην Αυτοκρατορία, όχι η Αυτοκρατορία μέσα στην Εκκλησία". Επομένως, ο Κωνσταντίνος και όχι ο επίσκοπος της Ρώμης ήταν αυτός που υπαγόρευε τον χρόνο και τον τόπο των εκκλησιαστικών συνόδων, ακόμη και τον τρόπο διεξαγωγής των ψηφοφοριών. Χωρίς την έγκρισή του, δεν μπορούσαν να περάσουν σε νόμο - μόνο αυτός ήταν ο νομοθέτης της αυτοκρατορίας.
Αποτελεί άλλο ένα παράδοξο της ιστορίας το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος, ένας ειδωλολάτρης, ήταν αυτός που επινόησε την ιδέα μιας συνόδου όλων των χριστιανικών κοινοτήτων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, του έλεγε η ιδιοφυΐα του, θα διαμορφωνόταν αδιαμφισβήτητα και για πάντα η πίστη της εκκλησίας. Κανένας επίσκοπος της εποχής δεν θα ζητούσε από τον επίσκοπο της Ρώμης να αποφασίσει ακανθώδη ζητήματα πίστης.
Αφού νίκησε τον Λικίνιο στην Ανατολή το 321, ο Κωνσταντίνος συγκάλεσε την Πρώτη Γενική Σύνοδο της Εκκλησίας. Συνήλθε το 325 στη Βιθυνία, σε ένα μέρος που ονομαζόταν Νίκαια, που σημαίνει "Νίκη". Ήταν ίσως η σημαντικότερη χριστιανική συνέλευση στην ιστορία. Ο Αρειανισμός, μια αίρεση που υποβίβαζε τον Υιό στον Πατέρα, είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Η διαμάχη δεν ήταν απλώς πικρή, ήταν αιματηρή. Ήταν ενάντια στα συμφέροντα του αυτοκράτορα να έχουν οι χριστιανοί να πολεμούν μεταξύ τους - προορίζονταν να είναι η σταθεροποιητική δύναμη της αυτοκρατορίας. Με τρόμο διαπίστωσε ότι, αφού τους είχε απελευθερώσει από τους διωγμούς, αλληλοσπαράσσονταν για την Αγία Τριάδα.
Στη Νίκαια, ο ιδρυτής των Οικουμενικών Συνόδων συγκέντρωσε 300 επισκόπους, έχοντας αναλάβει δωρεάν μεταφορά. Όλοι εκτός από μισή ντουζίνα ήταν από την Ανατολή. Ο Σιλβέστρος, επίσκοπος της Ρώμης, δεν παρέστη- έστειλε δύο πρεσβυτέρους αντ' αυτού. Χωρίς ίχνος αμφιβολίας, ο Σιλβέστρος δεν είχε καμία συμμετοχή στη σύγκληση της Συνόδου ούτε λόγο στη διεξαγωγή της. Ένας ειδωλολάτρης αυτοκράτορας είχε τον πλήρη έλεγχο. Τη διοργάνωσε στη μεγάλη αίθουσα του παλατιού του. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ευσέβιο, ήταν ψηλός και λεπτός, γεμάτος χάρη και μεγαλοπρέπεια. Για να κάνει αισθητή την παρουσία του, άνοιγε διαδικασίες "δύσκαμπτες με πορφύρα, χρυσό και πολύτιμους λίθους".
Σύντομα έγινε σαφές ότι η πλειοψηφία των επισκόπων ήταν υπέρ της αρειανής θέσης. Ο Κωνσταντίνος δεν είχε γνωστές θεολογικές προτιμήσεις, αλλά σηκώθηκε από τον χρυσό θρόνο του για να τερματίσει τη συζήτηση. Ίσως ήθελε απλώς να δείξει ότι είχε το πάνω χέρι. Πρότεινε αυτό που ονομάστηκε "ορθόδοξη άποψη" ότι ο Υιός του Θεού ήταν "από μία ουσία" με τον Πατέρα. Όλοι οι αντιφρονούντες επίσκοποι ενέδωσαν, εκτός από δύο, τους οποίους ο Κωνσταντίνος καθήλωσε αμέσως και τους έστειλε να φύγουν. Στη συνέχεια, έγραψε στην Αλεξάνδρεια, όπου οι Αρειανοί εξακολουθούσαν να έχουν ερείσματα: "Αυτό που ικανοποίησε τριακόσιους επισκόπους δεν είναι τίποτε άλλο από το θέλημα του Θεού".
Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήλπιζε. Η αρειανική "αίρεση" συνεχίστηκε για πολλές γενιές. Το ίδιο και η πλήρης βύθιση του κράτους στις εκκλησιαστικές υποθέσεις. Η εκκλησιαστική πολιτική αντικατέστησε τις προτεραιότητες του Ευαγγελίου. Η θρησκεία ήταν ασήμαντη, η εκκλησία ήταν παντοδύναμη. Το αποτέλεσμα, έλεγε ο Burckhardt, ήταν μια "Εκκλησία που αποσυντίθεται γρήγορα στη νίκη".
Το κόστος της "μεταστροφής" του Κωνσταντίνου στον χριστιανισμό ήταν η απώλεια της αθωότητας. Η κυνική του χρήση του Χριστού, στην οποία όλοι, συμπεριλαμβανομένου του επισκόπου της Ρώμης, συναίνεσαν, σήμαινε μια βαθιά παραποίηση του ευαγγελικού μηνύματος και την εισαγωγή προτύπων ξένων προς αυτό. Έκτοτε, ο καθολικισμός άνθισε εις βάρος του χριστιανισμού και του Ιησού που δεν ήθελε να συμμετέχει στον κόσμο της εξουσίας και της πολιτικής, που προτίμησε να σταυρωθεί παρά να επιβάλει τις απόψεις του σε οποιονδήποτε.
Μέχρι τη στιγμή που ο Στέφανος Γ' έγινε πάπας, η εκκλησία είχε προσηλυτιστεί πλήρως στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Από τη Δωρεά, είναι σαφές ότι ο επίσκοπος της Ρώμης έμοιαζε με τον Κωνσταντίνο, ζούσε σαν αυτόν, ντυνόταν σαν αυτόν, κατοικούσε στα παλάτια του, κυβερνούσε τα εδάφη του, είχε ακριβώς την ίδια αυτοκρατορική προοπτική. Ο Πάπας, επίσης, ήθελε να κυριαρχήσει πάνω στην εκκλησία και το κράτος.
Μόλις επτακόσια χρόνια μετά τον θάνατο του Πέτρου, οι πάπες είχαν αποκτήσει εμμονή με την εξουσία και την ιδιοκτησία. Ο ποντίφικας περιδιάβαινε τη γη, μια φιγούρα κοσμικότητας και αντικοινωνικότητας. Αυτός, κυριολεκτικά, ήθελε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους, αλλά ορισμένοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες κρατούσαν έναν έλεγχο στη φιλοδοξία του.
Content from Youtube can't be displayed due to your current cookie settings. To show this content, please click "Consent & Show" to confirm that necessary data will be transferred to Youtube to enable this service. Further information can be found in our Privacy Policy. Changed your mind? You can revoke your consent at any time via your cookie settings.
Οι τρεις κορώνες
325 μ.Χ. - Ο Κωνσταντίνος στην πλαστή γραπτή δωρεά προς τον Πάπα Συλβέστρο, που σήμερα έχει αποδειχθεί ότι είναι επινόηση, ουσιαστικά παρουσιάζει την υπόθεση ότι ο Άγιος Πέτρος ως Απόστολος του Ιησού και αυτός στον οποίο ο Ιησούς έδωσε τη γήινη βασιλεία, είναι αρκετός λόγος για να συνεχίσει η Ρώμη να διεκδικεί φόρους για τον Χριστό. Ως εκ τούτου γεννήθηκε η Εταιρεία του Αποστόλου Πέτρου.
1302 μ.Χ. - Ο Πάπας Βονιφάτιος VIII, δημιούργησε το πρώτο καταπίστευμα Express Trust, που ονομάστηκε Unum Sanctum.
Το καταπίστευμα δημιουργήθηκε για να επιτρέψει στους τότε άρχοντες και ιππότες να φύγουν για να πολεμήσουν στις σταυροφορίες. Αυτό που έκαναν ήταν να παραδώσουν σε έναν έμπιστο φίλο, με την μορφή Trust, τη φροντίδα των περιουσιών και της περιουσίας τους.
Ο νέος ιδιοκτήτης γινόταν ο διαχειριστής της εκμετάλλευσης για λογαριασμό του ιππότη ή του λόρδου , κ.λπ.
Μετά την επιστροφή από τη σταυροφορία πολλοί ιππότες διαπίστωσαν ότι ο έμπιστος διαχειριστής τους αρνήθηκε να τους επιστρέψει τους τίτλους ιδιοκτησίας και στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι τα δικαστήρια υποστήριζαν την αξίωση του νέου διαχειριστή έναντι της αξίωσης των ιπποτών.
Η Αγία Έδρα ελέγχει τα δικαστήρια μέσω του Κανονικού Δικαίου.
Από αυτό το καταπίστευμα θα έπαιρναν άλλα τρία καταπιστεύματα τη θεϊκή εξουσία, την εξουσία να σας κάνουν περιουσιακό στοιχείο της θεϊκής εταιρείας.
Αν επεκτείνουμε κάπως την εικόνα, αυτό που έχουμε στη δημιουργία του Unum Sanctum είναι ο μηχανισμός με τον οποίο η Αγία Έδρα, μέσω του Πάπα, ήταν ο ψιθυριστής των πράξεων που πρέπει να γίνουν για τον Χριστό στα αυτιά των Βασιλέων και στους ιππότες να πάνε να σκοτώσουν σε ευθεία αντίθεση με το μήνυμα του Ευαγγελίου, έτσι ο ιππότης ακολουθώντας το κάλεσμα να σκοτώσει που του έδωσε ο Πάπας, χάνει τη γη και τους τίτλους του στον Έφορό του. Εάν ο ιππότης έδειχνε συνεχή υποταγή στον Πάπα κατά τη διάρκεια των εκστρατειών, κατά την επιστροφή του από τη σταυροφορία θα λάμβανε πίσω την περιουσία και τη γη του από τον διορισμένο διαχειριστή του, αλλά προκειμένου να διατηρήσει την ανακτηθείσα περιουσία του γίνεται δούλος της Αγίας Έδρας ή τα δικαστήρια θα άλλαζαν την απόφαση υπέρ του διαχειριστή.
Η διεκδίκηση του δικαιώματος που αποτελούσε την παπική βούλα είχε μέσα της την αξίωση ότι τους ανήκουν όλες οι ψυχές σε όλο τον κόσμο.
Με αυτόν τον τρόπο το Βατικανό πήρε τον έλεγχο της γης και των δικαιωμάτων, καθώς και των τίτλων σε όλη την Ευρώπη. Με αυτή την έννοια δημιουργήθηκε το ρήγμα μεταξύ των Ναϊτών Ιπποτών και της Αγίας Έδρας, καθώς οι Ιππότες συνειδητοποίησαν την παγίδα και άρχισαν να δρουν εναντίον της Αγίας Έδρας, και έτσι έγιναν μια νόμιμη πρόκληση για τις οικογένειες εκείνες που έκαναν τη Διεκδίκηση του Δικαιώματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρόκληση αυτή αντιμετωπίστηκε από :
1307 μ.Χ. - Ο Πάπας Κλήμης, διάδοχος του Βονιφάτιου, συνεργάστηκε με τον Φίλιππο τον Δίκαιο για να καταστρέψει τους Καμπαλιστές Ναΐτες και έτσι την πρόκληση για την Διεκδίκηση του Δικαίου που έκανε η Αγία Έδρα.
Η Διεκδίκηση του Δικαιώματος και το πρώτο Express Trust με την ονομασία Unum Sanctum, είναι ο πυρήνας της κυριότητας της ψυχής σας από την Αγία Έδρα. Το Πιστοποιητικό Γέννησης είναι ο Τίτλος της ψυχής σας και η απόδειξη της ιδιοκτησίας από την Αγία Έδρα. Αυτό το καταπίστευμα είναι το πρώτο στέμμα.
Με την πρώτη αξίωση δικαιώματος η Αγία Έδρα είχε γίνει ο ιδιοκτήτης της ψυχής σας.
Έχοντας μετατρέψει ισχυρούς ανθρώπους σε σκλάβους του Βατικανού μέσω δικαστικών αποφάσεων, η δεύτερη Αξίωση Δικαιώματος σχηματίστηκε για να δώσει στην Αγία Έδρα την κυριότητα της περιουσίας σας.
1455 μ.Χ. - δημιουργείται ένα διαθηκικό καταπίστευμα υπό τον Πάπα Νικόλαο Ε΄, που ονομάζεται Romanus Pontifix. Αυτό το καταπίστευμα είχε μεταβιβάσει σε αυτό όλα τα δικαιώματα της πρώτης Απαίτησης Δικαιώματος που έκανε η Αγία Έδρα επί της ψυχής σας.
Αυτό το καταπίστευμα είναι το θεμέλιο της Μοναρχίας, είναι το καταπίστευμα του Στέμματος στο οποίο όλοι οι μονάρχες έχουν Τίτλο, δεν έχουν ιδιοκτησία, η οποία κατοικεί με την πρώτη Απαίτηση Δικαιώματος από την Αγία Έδρα επί της ψυχής σας. Οι μονάρχες είναι διαχειριστές. Αυτό είναι το πρώτο Στέμμα. Αυτό το Στέμμα αφαιρεί τα δικαιώματα της ακίνητης περιουσίας σας.
1481 μ.Χ. - μια τρίτη αξίωση δικαιώματος και δεύτερο καταπίστευμα δημιουργείται υπό τον Πάπα Σίξτο IV, που ονομάζεται Aeterni Regis, Regis φυσικά σημαίνει Στέμμα και Aeterni σημαίνει αιώνιο, το Αιώνιο Στέμμα, αυτό είναι το Τρίτο Στέμμα που συνθέτει την Ανίερη Τριάδα. Αυτό το Στέμμα καταργεί τα προσωπικά σας δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Στην επιγραφή αυτής της βούλας, της Διαθήκης της Αγίας Έδρας, αναφέρεται:
"Για μια αιώνια ανάμνηση".
Αυτή είναι η δεύτερη διαθήκη, Trust και διαθήκη το δεύτερο στέμμα του λαού που κάνει τους ανθρώπους σκλάβους, αυτό είναι το Trust πάνω στην Κοινοπολιτεία, άρα δεν είναι καθόλου αγγλική ιδεολογία. Η σημερινή βρετανική δομή είναι ακριβώς ένα καταπίστευμα της Αγίας Έδρας.
1531 μ.Χ. - δημιουργήθηκε ένα τρίτο Trust που ονομάζεται Convocation και σχετίζεται με το Βάπτισμα και συνεπώς με την ψυχή σας. Αυτό σχετίζεται άμεσα με την Κοινοπολιτεία ή ως σύνθεση της κοινής περιουσίας που ανήκει στην Αγία Έδρα από την ιδιοκτησία των ψυχών των μαζών. Η ιδέα της Κοινοπολιτείας δεν είναι καθόλου αγγλικό δημιούργημα, αλλά δημιούργημα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Τα τρία τελευταία καταπιστεύματα αποτελούν τα τρία στέμματα που απεικονίζονται στην παρακάτω εικόνα.
Ο βασιλιάς Ερρίκος VIII, σε ρήξη με τη Ρώμη, δημιούργησε το δικο του σχεδιο των Cestui Que Vie Trusts που εδραιώθηκαν το 1666 υπό τον Κάρολο Β'. Με την εγκατάσταση των Saxa Coburg και Gotha στο θρόνο της Βρετανίας η Ρώμη ξεκίνησε το δρόμο για την ανάκτηση της εξουσίας που οδήγησε στην νόθο μονάρχη που είναι η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, η οποία έχει αναιρέσει όλα όσα πέτυχε η Ελισάβετ Α΄, η κόρη του Ερρίκου VIII. (Οι Τυδώρ υποστηρίχθηκαν από τον Οίκο Στάνλεϊ και τον Οίκο Παλλαβανσίνι).
Το Β' Βατικανό οριστικοποίησε την κατάληψη ολόκληρου του συστήματος του Βατικανού από τους Ιησουίτες και συνεπώς από τους συνδυασμούς των μυστικών εταιρειών, επιτρέποντας στον φουτουρισμό να γίνει το πραγματικό σενάριο που θα ακολουθούσε η θρησκεία. Αυτό περιλαμβάνει τον Σιωνισμό και το Ισλάμ.
Η αρχική ιδέα των μοναρχών που συνδέονται με το χριστιανικό Κανονικό Δίκαιο δεν ήταν αρχικά κάτι κακό, αλλά από το 909 μ.Χ. οι Καρολίνγκοι έγιναν το Μοναστήρι του Κλούνι. Η Δύση ελέγχεται μέσω αυτού του συστήματος, επομένως όποιος ελέγχει τη Ρώμη την Εκκλησία, ελέγχει όλη τη Χριστιανοσύνη.
Ο εκαστοτε Παπας οικειοποιειται με βαση την απατη της Δωρεας του Κωνσταντινου τον τιτλο του Ρωμαιου Ποντιφηκα, τιτλος που ανηκε στον Κωνσταντινο και ουδεποτε παραχωρηθηκε.
Το ιδιο ισχυει και για τον τιτλο του Ρωμαιου Αυτοκρατορα, ουδεποτε παραχωρηθηκε, αν και δεν γινεται πολυς λογος δημοσια για αυτο.
Ο Παπας ισχυριζεται οτι ειναι ο αντιπροσωπος του Θεου επι της Γης.
Μπορει να μας παρουσιασει καποιο εγγραφο με την υπογραφη του Θεου οτι τον οριζει αποκλειστικο αντιπροσωπο Του επι της Γης;
Οσον αφορα τον εαυτο μου, εγω ο Χρηστος Γραβανης ειμαι ο αντιπροσωπος του Θεου επι της Γης, και κανενας αλλος.
Την ιδια ακριβως δηλωση μπορει να κανει καθε ανθρωπος στον πλανητη Γη, οσον αφορα τον εαυτο του.
Η δηλωση εχει καποια αξια αν γινει γραπτως, και σε δημοσια θεα.
Το ονομα οχι με κεφαλαια.
Θα δουμε καποτε τους Ευρωπαικους λαους, τους απογονους αυτων που πιστεψαν την απατη και πληρωσαν τα συγχωροχαρτια, να διεκδικησουν αποζημιωσεις απο τον σημερινο Παπα;
Αν το αποφασισουν με ποιο Δικαστικο συστημα θα διεκδικησουν αποζημιωσεις;
Content from Youtube can't be displayed due to your current cookie settings. To show this content, please click "Consent & Show" to confirm that necessary data will be transferred to Youtube to enable this service. Further information can be found in our Privacy Policy. Changed your mind? You can revoke your consent at any time via your cookie settings.
Ο καλυτερος τροπος να κρυψεις κατι ειναι να το βαλεις μπροστα στα ματια τους.
Content from Youtube can't be displayed due to your current cookie settings. To show this content, please click "Consent & Show" to confirm that necessary data will be transferred to Youtube to enable this service. Further information can be found in our Privacy Policy. Changed your mind? You can revoke your consent at any time via your cookie settings.